יעל תותחני - משרד עורכי דין

מעצר צבאי

פעולת המאסר משמשת לא רק לשם ענישה, אלא גם לשם הרתעה. מנגד, מעצר, נועד לשם קיום חקירה ומניעת שיבושה וכן הגנה על הציבור. זהו הדין במערכת הדין האזרחית ובמערכת הדין הצבאית. במאמר שלהלן, נעסוק במערכת הצבאית ובמעצרים ומאסרים צבאיים. נעיר, כי המערכת הצבאית פועלת מכוח חוק השיפוט הצבאי, תשט"ו–1955 (להלן: "החוק"). חוק זה מגדיר, בין היתר, את תחולתו וכן באילו מקרים יישפט האדם שביצע עבירה. במקביל למערכת המשפט האזרחית, לצה"ל יש מערכת משפט צבאית, העוסקת, בין היתר, בעבירות המותאמות למסגרת הצבאית וזאת על מנת ליצור אוטונומיה לצבא.

במאמר שלהלן, נסקור תחילה מהו מעצר צבאי ולאחר מכן, מהו מאסר צבאי. נסביר על פי מה נקבע מעמדו של אסיר צבאי. לאחר מכן, נציג בקצרה את הליך הקליטה בכלא הצבאי וכן את סדר היום בפלוגה. לבסוף, נסקור בקצרה מה הן זכויותיו של האסיר הצבאי.

מאמר זה מובא לנוחיותכם/ן, קוראים/ות יקרים/ות ואין לראותו כתחליף לייעוץ עם עורך דין צבאי.

מהו מעצר צבאי?

מעצר מתבצע כאשר קיים חשד לביצוע עבירה פלילית–צבאית. המעצר נעשה על ידי המשטרה הצבאית החוקרת, שתכליתה לחקור את החשוד בעבירה וכן לאתר חשוד או חשודים בביצועה. תכליתו של המעצר אינה להעניש, אלא לחקור ולעיתים כדי למנוע פגיעה בעדים וכו'. מעצר הינו חלק משלב החקירה בהליך המשפטי. מאסר, מנגד, הוא עונש שנגזר בסוף ההליך המשפטי.

מהו מאסר צבאי:

מאסר הוא בעצם שלילת חירותו של אדם וזאת בשל התנהגות לא ראויה וביצוע עבירה. אדם המבצע עבירה ומורשע בבית דין צבאי, עשוי להישלח לכלא צבאי וזאת בשל העובדה כי עבר את העבירה במהלך המסגרת הצבאית. כאמור, תכלית המעצר הצבאי אינה רק לשם ענישה, אלא גם לשם הרתעת הנאשם מביצוע עבירה נוספת. כמו כן, ייעודה של המערכת הצבאית, הוא בין היתר לשמור על ערכי צה"ל ולכן, עונש המאסר לעיתים גם תורם לשמירת המשמעת הצבאית. נעיר, כי מאסר בכלא צבאי, יכול להיגזר גם על ידי קצין, במסגרת עבירות משמעת.

מעמדו של אסיר צבאי:

במעצר הצבאי, נקבע מעמדו של כל אחד מהאסירים וזאת בהתאם למעמדו המשפטי, כדלקמן:

עציר לפני משפט (על"מ) – זהו חייל העצור בכלא צבאי והמשפט המתנהל בעניינו טרם הסתיים.

חבוש – חייל שנשפט על ידי קצין שיפוט ביחידתו, בכל הקשור לדין המשמעתי.

אסיר – חייל שנשפט בבית הדין הצבאי ונמצא אשם וגזר דינו הינו מאסר בכלא צבאי.

קליטה בכלא הצבאי:

עם הגעתו של חייל למתקן המאסר הצבאי, עליו לעבור תחילה תהליך קליטה, הכולל בדיקה על ידי רופא צבאי, ראיון עם מש"קית מיון וכן הסבר על שגרת היום, באותה פלוגה שאליה ישובץ. לבסוף, ישתתף האסיר בוועדת מיון, שבה ישתתפו קב"ן ומשקית ת"ש. בוועדה זו יבחנו את האסיר וכן יציגו לפניו את סוגי העבודות בכלא, המוצעות לאסירים צבאיים.

סדר היום בכלא הצבאי, לעיתים משתנה בין בתי הכלא הצבאיים, אך לרוב יתנהל בסדר פעולות דומה. ההשכמה בכלא הצבאי חלה בשעה 05:30 (לערך) בבוקר. מיד לאחר ההשכמה, יתייצבו הכלואים לספירת בוקר של כל הפלוגה, שבה בעצם בודקים כי כל הכלואים השכימו והגיעו לספירה. בסיום ספירת הפלוגה, הולכים האסירים לארוחת הבוקר, שבסופה יפנו להכנה למסדר הבוקר. בהכנה למסדר, דואגים האסירים בכלא הצבאי לניקיון התא וכן לניקיונם האישי. לאחר מסדר הבוקר שמנוהל על ידי סמל המחלקה, יפנה כל אסיר לעבודתו, בהתאם למקום אשר בו שובץ.

זכויותיו של האסיר:

לחייל הפוקד את אחד מבתי הכלא הצבאיים, עומדות כל הזכויות הבסיסיות העומדות לרשותו של חייל בשירות סדיר, כמו שיחה עם משקית ת"ש, ביקור רפואי וכן התשלום הצבאי החודשי. זכויות נוספות העומדות לחייל בכלא הצבאי הן:

קבלת ביקורים – כל אסיר הנמצא במאסר צבאי, רשאי לקבל ביקור מקרוביו. זכות זו משתנה בהתאם למעמדו הצבאי של החייל והיא יכולה להיות מוגבלת, בשל התנהגות החייל בין כותלי הכלא.

קבלת חופשה מהכלא – קבלת החופשה תתאפשר ותינתן רק לאסיר שביצע לפחות שליש מתקופת המאסר שנזגר עליו. כמו כן, קבלת החופשה תהיה נתונה להחלטתו של מפקד הכלא. כמו כן, החופשה תימשך 48 שעות בלבד.

נעיר, כי הרשימה שהוצגה, היא חלקית בלבד. לייעוץ פרטני בנושא זכויות אסירים בבית כלא צבאי, יש להיעזר בעורך דין צבאי.

לסיכום:

במידה ועברתם עבירה במהלך השירות הצבאי, או לחלופין, נשפטתם ונשלחתם לימי מחבוש בכלא הצבאי, עליכם לדעת מה הן זכויותיכם ולכן מומלץ להיוועץ בעורך דין צבאי, מקצועי בתחום, שילווה אתכם וכן יעמוד על זכויותיכם.

0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.